בעשור האחרון אנחנו רואים זוגות רבים בישראל הנישאים בטקס אזרחי, הטקס הוא טקס חילוני ולא טקס דתי כדת משה וישראל, בני הזוג חוזרים לארץ מתייצבים במשרד הפנים עם תעודת נישואים ונרשמים כזוג נשוי. במצבים מסוימים הבחירה היא בחירה אישית ובמצבים אחרים הבחירה נעשית משום שנישואים מבחינה הלכתית אינם באים בחשבון.
הדעה הרווחת היא, שכאשר זוג נישא בטקס אזרחי, גם יתגרש בדרך זו, אך זה לא המצב. כאשר מדובר בבני זוג ששניהם יהודים, הליך הגירושין יתקיים תמיד בבית הדין הרבני. הכוונה היא שבין אם בני הזוג נישאו בטקס דתי ובין אם ערכו חתונה אזרחית. כל הדרכים יובילו בסופו של דבר לרבנות.
הסיבה היא שבית הדין הרבני רואה בנישואים אזרחיים – ספק נישואים ומשום כך, על בני הזוג להתגרש ברבנות.
יש מקרים בהם בני הזוג בוחרים בחתונה אזרחית כי הם לא מעוניינים דרך הרבנות , במקרים אחרים, זהו אילוץ היות שבני הזוג הם פסולי חיתון ואינם יכולים מבחינת הדת, להינשא ברבנות (לדוגמא כאשר אחד מבני הזוג אינו יהודי).

מה ההבדל בין גירושין רגילים לבין גירושין אזרחיים?
- ישנו ההבדל בין גירושין רגילים, בבית דין רבני, לבין גירושין אזרחיים, אשר מתבצעים בבית המשפט לענייני משפחה
גירושין בבית הדיון הרבני מתבצעים על ידי גט,זו המסורת היהודית, לעומת זאת גירושין אזרחיים מתבצעים על ידי 'התרת נישואין', זהו פסק דין אזרחי המפר את הנישואים(ללא טקס)
- הבדל נוסף הוא שבית הדין אינו מאפשר לבני זוג להתגרש ללא, עילה מוצדקת לגירושין. הרצון להתגרש זו אינה סיבה מספקת. לעומת זאת, התרת נישואין אזרחית אינה דורשת שום עילה,מספיק הרצון המשותף להתגרש…
בני זוג מעורבים מדתות שונות מתגרשים באמצעות גירושין אזרחיים תחתית הטופס
בני זוג יהודים במדינת ישראל יתגרשו רק בבית הדין הרבני. גם אם נישאו בנישואין אזרחיים, או שנישאו בחו"ל, עדיין גירושיהם צריכים להתבצע בבית הדין הרבני על פי חוק.
בני זוג מדת אחרת בני זוג דרוזים, מוסלמים או נוצרים [מעדה נוצרית שיש לה בית דין בישראל], צריכים להתגרש בבית הדין של דתם.
לעומת זאת, בני זוג מעורבים, כלומר שאחד מהם יהודי ואחד מהם בן דת אחרת או חסר דת, אינם יכולים להתגרש בבית הדין הרבני. אלא בבית המשפט לענייני משפחה שם תתבצע 'התרת נישואין' אזרחית.

התרת נישואין בבני זוג חד מיניים
נישואין של בני זוג חד מיניים אינם מוכרים במדינת ישראל.
הם זכאים להכרה כ'ידועים בציבור' לעניין זכויות כלכליות, אך לא יירשמו כנשואים. יחד עם זאת בני זוג חד מיניים שנישאו במדינה המאפשרת נישואין חד מיניים, יירשמו במרשם האוכלוסין ובתעודת הזהות שלהם כנשואים. מכאן שאם ירצו להתגרש יגישו בקשה להתרת נישואין בבית משפט לענייני משפחה.
בית המשפט יורה למשרד הפנים לשנות את הרישום שלהם מנשואים לרווקים