מי מאתנו לא אוהב חידושים? זו יכולה להיות תספורת חדשנית, בגד יוקרתי או אפילו רכב ודירה. אך לא רק אנחנו זקוקים לחידושים, העיר שלנו זקוקה לפעמים לכך אף יותר. התחדשות עירונית היא שם כללי לחידוש אזור עירוני מסוים שחלה בו הדרדרות ממשית. מדינת ישראל הכריזה לא אחת על פרויקטים לשיקום העיר. בימינו, מתמקדים יותר בפרויקטים כמו תמ"א 38 או תכנית פינוי בינוי.

כשצריך לחדש את העיר
קיימות סיבות שונות לצורך לבצע התחדשות עירונית. לעתים השכונות פשוט "מזדקנות". כך שבניינים שנראו יפהפיים בעבר מאבדים כעת את הברק שלהם ואת זוהרם. כמו כן, לעתים משפחות צעירות מגיעות אל העיר ודורשות את ההתחדשות. דוגמה נוספת היא מצב שבו בשכונה מסוימת מצב הקרקע ירוד ביותר והדירות נמכרות במחירים זולים. כאן נכנס יזם לתמונה, רוכש את הקרקע במחיר זול ומחדש את הבניינים. על כל פנים, בישראל ההתחדשות העירונית מתמקדת רבות בהכנות לקראת רעידת האדמה המאיימת עליה.
תמ"א 38 – מה זה אומר?
תמ"א 38 היא חלק בלתי נפרד מתכנית התחדשות עירונית. שמה המלא של התכנית הוא תכנית המתאר הארצית לצורך חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. ואכן, לפי עדויות היסטוריות נרחבות במדינת ישראל מתרחשת רעידת אדמה חזקה (מעל ל-6 דרגות בסולם ריכטר) אחת ל-100 שנה בקירוב. רעידת אדמה כזו גורמת להרס מבנים רבים ועלולה לגבות אבדות בנפש. התקן לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה נכנס לתוקפו רק ב-1980, כלומר מבנים אשר הוקמו לפני השנה הזו עלולים שלא לעמוד בפני רעידת אדמה חזקה. על כן, ברחבי הארץ מבוצעות עבודות לחיזוק מבנים.
תמ"א 38 לא חלה על כל המבנים, אלא רק על מבנים שנבנו לפני ה-1 בינואר 1980 או על בניינים שהתקן פוטר אותם באופן אוטומטי, דוגמת מבנים בעלי קומה אחת שהשטח שלהם אינו עולה על 400 מטר מרובע. בניינים המשתתפים בפרויקט תמ"א 38, לעומת זאת, זוכים לשדרוג משמעותי הכולל לא פעם הוספת מעלית, ממ"ד ומרפסת שמש או הרחבה של החנייה.

פינוי בינוי – מה זה אומר?
פינוי בינוי אף הוא נחשב לחלק מתכנית התחדשות עירונית. שלבי פינוי בינוי מתאימים לבניינים שאינם נמצאים במצב טוב, מבנים שנמצאים בסכנת קריסה ולא ישרדו את רעידת האדמה החזקה הבאה. במסגרת פינוי בינוי נהרסים הבניינים כליל ובמקומם נבנים בניינים חדשים. בינתיים הדיירים עוברים לדירות שכורות, עד אשר ייבנו הבניינים החדשים והם ישובו לאכלס אותם. על כל פנים, בסופו של דבר התכנית לפינוי בינוי מעלה את הערך של הדירה.
תהליך התחדשות עירונית נוסף נקרא בינוי-פינוי-בינוי. תהליך זה דומה לפינוי בינוי, אך הוא כולל הבדל משמעותי: בעלי הדירה הישנה נכנסים לדירה חדשה ונשארים לגור בה, בעוד הדירה הישנה שלהם עוברת הריסה. בדרך זו, בעלי הדירות אינם צריכים לעבור דירה פעם נוספת. בימינו, מדובר באחד הפתרונות הנוחים יותר עבור התושבים.
